Het verhaal van Mohamed Akaouch

Medewerker van de groendienst

"Als ik mag kiezen tussen binnen of buiten werken,

zal ik altijd - winter of zomer - buiten kiezen. "

Voor deze job werkte ik in een kippenslachterij, maar dat was geen fijn werk. Via de RVA kon ik met een tijdelijk contract starten in de wasserij van UPC Duffel. Na zes weken kreeg ik al een vast contract aangeboden. Toen de wasserij in 2003 sloot, werkte ik hier al 14 jaar. Dankzij een jobwissel kon ik blijven. Van de ene op de andere dag werkte ik voor de technische dienst, voor hun groendienst. Gelukkig had ik al wat ervaring opgedaan als tuinier in Marokko!

Momenteel werk ik samen met drie collega’s. Wij zijn verantwoordelijk voor alles “in den hof”: gras maaien, hagen scheren, bladeren harken, de Finse piste onderhouden, ... Soms werken we ook aan tuinen buiten Duffel: bv. bij de huizen van Beschut Wonen.

Het onkruid wieden doen we zonder gifstoffen, volledig met de hand. Alle toestellen, zoals de bosmaaier, werken op alkylaatbenzine. Dit is een veel milieuvriendelijker product dan gewone benzine. We hebben heel wat materiaal in huis om de tuin te onderhouden, maar voor grotere klussen moeten we soms een bedrijf inhuren met gespecialiseerde toestellen.

Hoewel we vaak op de achtergrond werken en mensen onze inzet soms niet zien, ben ik altijd wel trots wanneer iemand zegt dat ons ziekenhuis een van de mooiste ziekenhuisomgevingen heeft.

Naast alles wat met de tuin te maken heeft, worden we ook vaak gevraagd om te helpen verhuizen: meubels, toestellen, alle zware dingen die men op de afdeling niet zelf kan dragen. Ook bij evenementen zijn we altijd van de partij: tenten opstellen, klapstoelen klaarzetten, podia opstellen, ...

Tijdens de wintermaanden zijn we verantwoordelijk voor het strooien bij vriestemperaturen. Op die manier blijven alle wegen op het domein veilig voor de wandelaars en de paar auto’s die nog op het domein mogen.

Het is een zeer afwisselende en zware job. Maar als ik moet kiezen tussen mijn vorige job binnen in de wasserij of nu buiten in de tuin, kies ik voor buiten. Zomer én winter.